Jak vybrat úvěr nebo půjčku a na co si dát pozor

Na co myslet před výběrem a podepsáním smlouvy o úvěru nebo půjčce

1, v první řadě zkuste úvěr v bance, nejvýhodnější jsou hypotéky, ale pozor jsou na velmi dlouhou dobu (nad 10 let) v tom je jejich riziko, hlavním parametrem úvěru, půjčky je RPSN pokud nevíte přesně co to je, udělejte to co je v bodě 2

2, pokud nemate dostatečné vzdělání, informace a zkušenosti požádejte známého nebo právníka o pomoc a doporučení (pokud si půjčit 10 000 Kč, částka 100 Kč pro právníka tvoří jen 1% a může Vás zachránit od velkých problémů (hlavně u půjček od nebankovních subjektů )

3, při hledání úvěru dbejte i na pojištění- životní, úrazové (hlavně úrazy s následky), osvobození od placení pojistné smlouvy, kritické nemoci a vůči ztrátě zaměstnání Pokud jste zaměstnáni

4, na rychlé zhodnocení si spočítejte počet splátek x výška splátky + poplatek a porovnejte to s půjčenými částkou

5, důležitá je možnost prodloužit či předčasně splatit úvěr, zeptejte se na to

6, na nákup spotřebních zařízení hledejte splátky nebo akce kde zaplatíte 10% a zbytek v 10 splátkách

7, u dlouhodobých úvěrů (nad 1 rok) uvažujte s rezervou alespoň na 3 splátky, kterou nesmíte vyčerpat

8, splátky úvěru řešte inkasem nebo trvalým příkazem, vždy alespoň 3 dny před splatností, ideální je pokud zaplatíte na začátku 2 splátky, tím se nic nestane pokud se Vám splátka některý měsíc opozdí, některé banky již 3 den posílají upomínku s pokutou

9, nespoléhejte na vstřícné jednání banky nebo subjektu pokud nebudete mít na splátky, budou Vás zatěžovat pokutami a výhružný listy

10, Při půjčce nebo úvěru opravdu platí 3x měř a jednou řež

5 komentářů:

  1. 1. Ověřte si společnost, od níž si berete úvěr

    Zájem o její historii, zkušenosti jiných klientů, přehledné úvěrové podmínky vám mohou pomoci se vyhnout nepoctivé společnosti.

    2. Zjistěte si nabídky z několika institucí

    Srovnávejte a porovnávejte. Nejen banky ale i značkové úvěrové společnosti mohou nabídnout velmi zajímavé podmínky. Stejně neplatí, že ve "své" bance dostanete vždy nejvýhodnější nabídku.

    3. Zajímejte se o výšku RPSN

    Roční procentní sazba nákladů určuje cenu úvěru, tedy kolik za něj na konci zaplatíte. Čím vyšší je RPSN, tím více vás bude úvěr stát.

    4. Zbystřete pozornost, pokud se společnost nezajímá o výšku vašeho příjmu

    Bezpečný poskytovatel úvěrů se vždy zajímá o to, zda budete moci úvěr splácet a zda se nedostanete do problémů.

    5. Seznamte se podrobně se všemi podmínkami úvěru

    Informace o sankcích, předčasném splacení či odstoupení od smlouvy by vám měly být známy při podpisu smlouvy. Velké společnosti je mají uvedené na webu, takže si je můžete prostudovat v pohodlí domova.

    6. Pečlivě zvažte, na co si budete úvěr brát

    Zpravidla platí, že věc, na kterou si berete úvěr by měla mít alespoň tak dlouhou životnost, jak dlouho ji budete splácet.

    7. Nepřeceňujte své možnosti

    Pokud vám seriózní společnost po zhodnocení příjmu úvěr odmítne, znamená to, že pravděpodobně nebudete schopni splácet své závazky.

    OdpovědětVymazat
  2. Znáte to - chcete potěšit vaše blízké, splnit si svůj tajný sen nebo prostě potřebujete něco nutně do domácnosti. Kde však na to vzít peníze? Pokud nemáte naspořené dostatečné množství peněz na jednorázovou investici, musíte si půjčit. Právě půjčka je pojem, který při nedostatku financí napadne většině lidí. Pokud nad touto možností přemýšlíte i vy, zde je pár rad, které byste při výběru měli vzít v úvahu.

    Objektivně zhodnoťte své možnosti
    Ještě předtím, než si reálné vezmete půjčku, byste měli popřemýšlet nad svými možnostmi. Vezměte v úvahu perspektivu vašeho zaměstnání, vaše našetřené peníze a zejména schopnost pravidelně a včas splácet splátky. Pokud se pro půjčku rozhodnete, pravděpodobně již nebude krok zpět.

    Zvažte, na co si budete úvěr brát
    5 rad, jak si vybrat půjčku Zvolit půjčku jako možnost pořízení financí byste měli pouze tehdy, když jste opravdu přesvědčen o její potřebě. Platí jednoduchá rovnice - věc, na kterou si chcete úvěr brát by měla mít alespoň takovou dlouhou životnost, pokud budete samotnou půjčku splácet. Proto doporučuji zvolit tuto možnost zejména při koupi hodnotnějších věcí, jako například auto, zařízení bytu či stavba domu.

    Ověřte si společnost
    Ve finančním sektoru platí zlaté pravidlo "Dvakrát měř, jednou řež" dvojnásob. Peníze jsou opravdu citlivým tématem a proto byste měli věnovat svůj čas malému průzkumu společnosti, od které si plánujete peníze půjčit. Na internetu si najděte recenze, případně se zeptejte známých. Mnohokrát platí i to, že pokud jsou podmínky až příliš dobré, zřejmě to bude podvod.

    Čtěte také malé písmenka
    Pokud dostanete do rukou smlouvu o půjčce, sedněte si k ní a důkladně si ji prostudujte. Lépe je přečíst si ji i vícekrát - po podepsání už bude pozdě. Pokud něčemu nerozumíte, poraďte se, případně konfrontujte přímo společnost. Férová firma by před vámi neměla nic zatajovat.

    Vždy mějte rezervu
    Při splácení vždy myslete dopředu! Raději mějte připravené splátky i na měsíce dopředu, jak byste měli na poslední chvíli shánět prostředky, případně se opozdit s platbou. Mohli byste se tak dostat do nepříjemných problémů. Je důležité mít plán B.

    OdpovědětVymazat
  3. Vyberte si nejvýhodnější půjčku

    1. Zapomeňte na osobní návštěvy

    Máme přece internet a vše se dá vyřídit z pohodlí domova. Pokud si myslíte, že nejlepší a nejvýhodnější půjčku získáte pouze tehdy, pokud půjdete osobně do banky nebo nebankovky, zapomeňte. Určitě ne. Tyto časy jsou už dávno pryč a dnes dokonce platí nejednou zcela opačné "garde".
    Pokud si chcete půjčit, stačí vám k tomu jen internetové připojení. Téměř všechny nebankovky u nás už umožňují požádat o úvěr z pohodlí domova a totéž platí stále více i o bankách. Nemusíte přitom být ani jejich klientům a můžete si vybavit online půjčku .

    2. Banky jsou nejlevnější ...

    ... ale překvapit může i nebankovka. Ano, největší šanci na získání nejlepší nabídky máte právě v bance. V tomto případě ani tak nezáleží na tom, zda jde o "velkou" banku s množstvím poboček, nebo o "internetovou" banku ve stylu mBank.
    Někdy vás však může pozitivně překvapit i některá nebankovka. Doporučujeme sledovat jen ty známější, například Home Credit nebo Pôžičkomat. Často mají nebankovní společnosti i různé akce na styl "první půjčka zdarma" ap.

    3. Nedívejte pouze na úrok

    Myslíte si, že čím menší úrok, tím výhodnější půjčka? Pozor, neplatí to vždy! Ano, úrok určuje do značné míry výhodnost nebo nevýhodnost úvěru, ale nejen to byste si měli všímat.
    Stejnou pozornost věnujte poplatkům spojeným s úvěrem, zejména poplatku za vyřízení nebo schválení úvěru. Všímejte si také různé pojištění. Velmi důležité je sledovat hodnotu RPSN, což je roční procentní sazba nákladů. Toto číslo ukáže výhodnost či nevýhodnost půjčky mnohem přesněji, než úroková sazba.

    4. Vyberte si správný typ úvěru

    Nic vám neprodraží úvěr tak, jako výběr nesprávného typu. Jak to myslíme? Jednoduše.
    Pokud si chcete půjčit například na koupi auta, nejpravděpodobněji si půjčíte nejlevnější právě úvěr speciálně určený na koupi auta.
    Totéž platí o úvěrech na rekonstrukci bydlení, případně o refinančních úvěrech. Není to sice něco, co by platilo vždy, ale výjimky potvrzují pravidlo. Určitě si tedy nepůjčujte například přes kontokorentní úvěr nebo kreditní kartu, které mají úrok i 20% pa na něco, na co si můžete půjčit například spotřební úvěr s třetinovým úročením.

    OdpovědětVymazat
  4. 5. Kratší splatnost ušetří peníze

    Jelikož proplacení půjčky závisí na tom, kolik si banka či nebankovka zaúčtuje na úrocích, je pochopitelné, že čím méně na úrocích zaplatíte, tím lépe. Méně na úrocích zaplatíte tehdy, pokud budete splácet půjčku rychleji.
    To znamená, že čím je kratší splatnost úvěru, tím více peněz ušetříte. Kratší splatnost ale zároveň znamená vyšší měsíční splátku. Najděte tedy takový kompromis mezi výškou splátky a dobou splácení, aby to váš rodinný rozpočet "unesl".

    6. Mimořádné splátky

    Ty by měly být samozřejmostí. Jak jsme již zmínili v předešlém tipu, čím méně na úrocích zaplatíte, tím výhodnější a levnější půjčka bude. Velmi důležitým faktorem přitom je, abyste snižovali co nejdříve i jistinu půjčky, čili částku, kterou jste si půjčili.
    Jedním z nejlepších nástrojů na snižování jistiny jsou mimořádné splátky. Vyberte si proto jen takovou půjčku, která umožňuje vkládat mimořádné splátky co nejčastěji, nejvíce flexibilně a podle možnosti zcela bez poplatku.
    A jakmile budete mít našetřené nějaké peníze mimo, okamžitě hledejte způsob na mimořádnou splátku.

    7. Neberte první nabídku. porovnávejte

    A to nejdůležitější na závěr. Chcete-li mít co nejvýhodnější úvěr, musíte si vybírat z více možností a porovnávat. Aniž nebudete mít nikdy 100% jistotu, že jste nemohli získat i lepší úrok, výhodnější podmínky a podobně.

    Na rozdíl od minulosti už nemusíte porovnáváním strávit hodiny času. Doba, kdy jste museli oběhnout banky či nebankovní společnosti osobně, a všechny nabídky si zapisovat a potom manuálně porovnávat, je pryč. Dnes můžete využít internet. Ideálním způsobem srovnání a výběru úvěrů je online porovnávač půjček

    OdpovědětVymazat
  5. Super díky za rady. Chtěla bych se zeptat jaký je rozdíl mezi třeba nejakou takovou půjčkou na podnikání a pak běžnou bankovní půjčkou, mám živnost a hledám nějakou půjčku pro svoje podnikání teďka po korona krizy. Už mám i nějakou vizy do budoucna.

    OdpovědětVymazat